© 2019 by Julia Dusée 

  • Instagram - Black Circle

Stokbrood

March 19, 2018

Als wij in Frankrijk zijn komt de bakker altijd heerlijk vers brood brengen. In Nederland is dat helaas niet zo, dus moet ik het zelf bakken. Het kost wat tijd (ongeveer 4 uur) om een lekker stokbrood te bakken, maar dan heb je wel iets dat lijkt op het brood van de echte Franse bakker.

 

Ik begin met het mengen van een deel van het water (ongeveer 30 milliliter), de suiker en de gist. Dat laat ik ongeveer 10 minuutjes staan zodat het gist gaat werken en begint te schuimen. Daarna meng ik het met de rest van het water en de bloem en kneed het tot een soepel deeg. Na ongeveer 20 minuten is het tijd om het zout toe te voegen (en weer ongeveer 10 minuten te kneden) en het deeg voor de eerste keer te laten rijzen op een warme plek. Dat duurt ongeveer een half uurtje. Daarna kneed ik het deeg nog een keer tot een mooie bal en laat hem nogmaals een uur rijzen. Als het deeg ongeveer is verdubbeld in hoeveelheid is het tijd om het te gaan verdelen. Ik maak vandaag 3 broodjes, dus rol het deeg uit in 3 kabels van ongeveer 40 centimeter. Je raadt het al: die mogen ook weer gaan rijzen. Na zo'n 45 minuten is het dan echt tijd om de broden te gaan bakken. Dat doe ik in een over van 240 graden voor ongeveer een half uur. Voor de broden de oven in gaan besproei ik ze met water en ik zet een bakje water in de oven zodat de stoom kan zorgen voor een mooie harde korst.

 

Omdat ik het brood dit keer 's avonds heb gebakken, kunnen we de volgende ochtend lekker ontbijten met vers brood. Je kunt ook een deel invriezen en ontdooien wanneer je het nodig hebt.

 

Ingrediënten:

- 400 gram bloem

- 350 milliliter warm water

- 1 theelepel zout

- 1 theelepel droge gist

- 1/2 theelepel suiker

 

 

 

 

 

 

Please reload